Möts, förverkliga och upplev

tillsammans i Lidköpings Folkets Hus!

 

Lidköpings Folkets Hus förening är en del av Folkets Hus och Parker. Sedan föreningen startades 1906 har ändamålet varit detsamma: att erbjuda samlingslokaler och arrangera kultur.

Upplev

I vårt hus på Stenportsgatan 17 och på Röda Kvarn på Torggatan 8 driver vi biograf med såväl film- som live på bio-föreställningar. På programmet står även bland annat musik, teater, skapande verksamhet och utställningar. En del arrangerar vi själva, medan andra händelser i huset arrangeras av andra. För aktuellt program – läs mer här.

Förverkliga din idé

Har du idéer du vill förverkliga hos oss? Välkommen att höra av dig. Tillsammans ger vi drömmar kraft.

Möts

Läs mer om vilka lokaler och vilken teknik som finns under lokaler. Här bokar du även rum för möten eller egna arrangemang.
I Lidköpings Folkets Hus finns också kontorslokaler och studentbostäder.

Bli medlem

Både privatpersoner och organisationer kan bli medlemmar i vår förening. En andel i föreningen kostar 100 kr. Intresserad? Anmäl ditt intresse här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få aktuellt program direkt i din e-postlåda varje vecka. Beställ här. 

Historik

Hur allt startade

Beslutet att bilda en Folkets Hus-förening i Lidköping fattades vid ett möte med Lidköpings Arbetarekommun den 2 oktober 1906, efter att frågan hade varit uppe till diskussion men bordlagts. En kommitté bildades, och diskussioner gällande hur föreningens stadgar skulle utformas hölls vid flera Arbetarekommun-möten.

Frågan om ett tomtköp väcktes för första gången den 26 juli 1910, men den bordlades och var sedan uppe till behandling ytterligare ett antal gånger. Den 11 augusti 1931 beslutade man att av Lidköpings Hantverksförening köpa ”Texastomten” i kvarteret Neptunus vid Grevhusgatan. Föreningen fick därefter veta att de kunde få förvärva en tomt på Stenportsgatan, där Lidköpings Folkets Hus nu ligger. Det beslutades då att ”Texastomten” skulle säljas. Tomten vid Stenportsgatan skänktes sedan till Folkets Hus-föreningen av Lidköpings stadsfullmäktige med kravet att huset skulle innehålla en teaterlokal.

Bowling

En byggkommitté tillsattes 1934 för att planera byggandet av Lidköpings Folkets Hus. Tre arkitekter ombads lämna förslag. Villkoren var att huset skulle innehålla en A-sal med 600 sittplatser och en teaterscen, en B-sal med 190 platser, en C-sal med 85 platser, fem klubbrum, en lokal för ABF:s verksamhet, en tjänstebostad för föreståndaren, en källarvåning samt ett kafé. Den lokale arkitekten Karl Perssons förslag ansågs vara det bästa, och bygget påbörjades.

Lidköpings Folkets Hus invigdes den 14 december 1935. Bygget hade kostat 262 000 kronor inklusive inventarier för 17 000 kronor. Året efter byggdes i källaren en bowlinghall med två banor som hyrdes ut till Lidköpings bowlingklubbar. Dessutom hyrde boxningsklubben KK-Allround en källarlokal.

År 1952 beslutades det att A-salen skulle byggas om för att få ett sluttande golv samt att nya stoppade fåtöljer skulle köpas in. Denna lokal skulle sedan enbart användas till biograf- och teaterverksamhet. Den nya biografen invigdes den 19 november samma år.

Lidköpings första cinemascopefilm

Under 1954 förbättrades biografen ytterligare, denna gång med en ny scenöppning, en ny filmduk samt utrustning för att kunna köra film i formaten vidfilm och cinemascope. Den 29 oktober var det premiär för Lidköpings första cinemascopefilm, ”Den purpurröda manteln”.

Många diskussioner hade förts om vad man skulle göra med bowlinghallen efter det att bowlingklubbarna hade flyttat sin verksamhet till det nybyggda Idrottens Hus, vilket skedde 1960. Man beslutade så småningom att bygga en gillestuga för sammankomster och uthyrning. Gillestugan invigdes den 3 mars 1963 och hade då kostat 56 000 kronor att iordningställa.

Studiehem

År 1964 påbörjades byggandet av annexet, som skulle innehålla ABF:s nya studiehem, två samlingslokaler, ett konferensrum, två affärslokaler samt tolv bostadslägenheter. En stor fördel med bygget var att det blev ett tillskott till den allmänna samlingslokalsdelen och då främst till studiehemmet, som fick tidsenliga studielokaler. Föreningen fick då även möjligheten att hyra ut tre mindre lokaler till bland annat styrelsesammanträden och föreningsmöten. Annexet stod färdigt i juni 1965.

En omfattande ombyggnation och upprustning av Lidköpings Folkets Hus började planeras 1975. Arbetet gjordes i etapper till en kostnad av totalt 5,9 miljoner kronor och var helt färdigt den 26 juni 1980.

Teaterförening

Teatern var en stor del av Lidköpings Folkets Hus under 1980-talet, dels tack vare ombyggnationen, dels som ett resultat av föreningens goda samarbete med Riksteatern. Lidköpings Folkets Hus kunde erbjuda ett flertal premiärer samt många stora och kända teateruppsättningar. Under 1980-talet bildades även Lidköpings Teaterförening, som har haft ett tätt samarbete med Folkets Hus-föreningen sedan dess.

I slutet av maj 1990 såldes annexet. Pengarna från försäljningen investerades i två nya biografsalonger, Röda Kvarn 1 med 126 platser och Röda Kvarn 2 med 71 platser. AB Bostäder i Lidköping byggde lokalerna och hyrde därefter ut dem till Lidköpings Folkets Hus. Röda Kvarn invigdes veckan efter midsommar 1992.
Bio Kontrasts årliga filmfestival förlades år 1994 till Lidköping. Ett femtiotal filmer visades på Röda Kvarn och i Folkets Hus. Cirka 150 personer deltog i festivalen, som pågick mellan den 10 och 14 augusti.

Ombyggnation

År 1995 togs ett förslag på ombyggnation fram och planeringen för att flytta över verksamheten på Röda Kvarn till Lidköpings Folkets Hus egna lokaler påbörjades.

Året därpå presenterades ritningarna för ombyggnationen, där en mindre salong, Folkan 2, med 76 platser fanns med för att ersätta Röda Kvarn. Det visade sig senare att man var tvungen att förkorta salongen på längden för att den skulle fungera biograftekniskt, och denna ändring medförde att antalet platser minskade till 59 stycken.

Hösten 1997 hade ABF flyttat in sina aktiviteter i Lidköpings Folkets Hus. Ett drygt halvår senare, i juni 1998, togs Folkan 2 i bruk, och i samband med det lades verksamheten på Röda Kvarn ner.

Ny teknik

I augusti 2003 förlade den rikstäckande organisationen Folkets Hus och Parker sina återkommande evenemang Filmdagarna och Konstdagarna till Lidköping. Cirka 300 deltagare såg ett sextiotal filmer, och konst fanns att beskåda både i Lidköping och i Götene.

I februari 2006 installerades ny digital teknik i Lidköpings Folkets Hus, vilket gjorde det möjligt att ta emot och visa sändningar i HD-kvalitet via satellit. Först ut var VM i fotboll från Tyskland, och hösten 2007 visades den första direktsända operaföreställningen från Metropolitan Opera i New York.

Mer teknik

Under 2010 var det dags för ytterligare en omfattande ombyggnation, denna gång på närmare sex miljoner kronor. Folkan 1 försågs med gradänger för att få en ordentlig lutning i salongen, nya fåtöljer, en ny filmduk samt ny ventilation. Dessutom utrustades båda salongerna med digitalt ljud och nya hörslingor. Samma år tilldelades Lidköpings Folkets Hus utmärkelsen Årets biograf 2010 av Folkets Hus och Parker.

I slutet av maj 2012 installerades 2K-utrustning i Folkan 1. Utrustningen möjliggjorde visning av digitala filmer och var ett måste för biografens överlevnad. Den första filmen som visades med den nya 2K-projektorn var Ridley Scotts science fiction-äventyr ”Prometheus”, som hade premiär den 1 juni.

Dolby 3D

Nästan exakt ett år senare, den 21 maj 2013, försågs 2K-projektorn i Folkan 1 med 3D-utrustning (Dolby 3D). Den första 3D-filmen som visades var den animerade familjefilmen ”Epic – skogens hemliga rike”, som hade premiär den 24 maj.

I augusti 2014 stod Lidköpings Folkets Hus åter som värd för Folkets Hus och Parkers evenemang Filmdagarna. Det bjöds på filmvisningar och seminarier i Folkan 1 och Folkan 2 samt i den stora salongen på Röda Kvarn, där en 4K-projektor hade installerats tillfälligt med anledning av evenemanget.
Lidköpings Folkets Hus återstartade biografverksamheten i den stora salongen på Röda Kvarn under sommaren 2015. Salongen utrustades med Lidköpings första 4K-projektor, ett nytt ljudsystem och nya högtalare bakom filmduken. Invigningen ägde rum den 3 juli.

Ombyggnad

Under hösten 2016 gjordes en stor ombyggnation av lokalerna på plan tre i Lidköpings Folkets Hus. I oktober hade byggdammet lagt sig, och tio studentrum samt ett gemensamt kombinerat kök och vardagsrum var redo att tas i bruk.

I slutet av mars 2019 ersattes 2K-projektorn i Folkan 1 av en 4K-projektor, vilket innebar att filmer nu kunde visas med ännu bättre bildkvalitet. Samtidigt uppgraderades ljudsystemet i salongen från 5.1-kanaligt till 7.1-kanaligt.

Under mars 2021 installerades teknik för utsändning av bild och ljud från Folkan 1 till övriga samlingslokaler i huset. Utrustningen användes för första gången den 1 april, då den legendariske folklivsforskaren, författaren och konstnären Bengt af Klintberg berättade om bluffar, förfalskningar, kopior och skrönor i ett samtal med konstnären Jonas Liveröd på scenen i Folkan 1.

Folkan 1

Styrelse

Lidköpings Folkets Hus förenings styrelse, vald 2024:

Bror Hedlund, ordförande
Monica Petersson, kassör
Lena Blomgren, vice ordförande
Lotta Svensson, ledamot
Anki Forsberg Valdemarsson, ledamot
Gabrijela Pasagic, ledamot
Anna Lokrantz, ledamot
Ingrid Skarp, ersättare
Josefine Persson, ersättare
Ulrika Wernersson, ersättare

Stadgar
Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2023

Folkan 1

Personal 

Linn Leding Nilsson, lokalbokning, tel. 072-047 82 00
Camilla Andersson, bokning lokal bioreklam, tel. 076-773 07 60
Linus Karlström, scenteknik, tel. 073-923 25 74
Peter Ericson, filmbokningar, tel. 070-316 98 33
Bittan Gustafsson, fakturafrågor
Annacarin Öman, verksamhetschef, tel. 0706-99 13 88
Edvin Lind, biovärd och lokalvård
Anders Wik, biovärd
Annica Jonsson, biovärd
Ivanda Eiduka, lokalvård
Jesper Gustafsson, lokalvård

Senaste nytt och veckans program

Hitta till oss

Veckans öppetider

Öppet idag 17:45-19:00

Lidköpings Folkets Hus, Stenportsgatan 17

Röda Kvarn, Torggatan 8

0510-210 23

info@lidkopingsfolketshus.se